Posedmé naposledy

Projekt Systém se stal pro 300 účastníků a organizátorů silným larpovým zážitkem. Ve své době byl přelomovým počinem, hrou s největším rozpočtem a získal své dobré jméno i ve Skandinávii. O larpu vznikl filmový dokument 5 pravidel. Jak praví klasik, v nejlepším je třeba přestat.

Přivedli jsme k životu Projekt Systém šestkrát a již při poslední realizaci na jaře 2012 jsme měli problém překročit vlastní stín a oslovit larpem účastníky mimo komunitu. Není se co divit, přeci jen zažít víkend v totalitě za bezmála čtyři tisíce, je rozhodnutí, které neučiníte „jen tak“, pokud nemáte s larpem žádnou zkušenost. Dostali jsme však nabídku, že z původní krátké reportáže na deset minut udělají lidé kolem Vavřince Menšla celovečerní dokument. Napřeli jsme síly, několik dní intezivně lovili a nakonec se zadařilo. Larp proběhl a film skutečně vznikl po roce postprodukční práce.

Naivně jsme věřili, že film vyvolá vlnu zájmu o larp a naplánovali dva běhy na rok 2013. Neuspěli jsme však. Ač jsme nacpali do propagace desítky hodin sil, zaplatili proklikovou reklamu na sociálních sítích a dostali články do několika médií. Ač jsme lobovali, prosili a zřejmě už i trochu otravovali naše kamarády, aby šířili pozvánku dál. Nakonec jsme horko těžko, za cenu finanční dotace do celého larpu z naší strany, naplnili květnový běh 2013.

Byl čas se podívat pravdě do tváře a na nelehké poradě jsme se rozhodli důstojně jarním během celý Projekt Systém ukončit. Podzimní běh, ač jsme jej původně avizovali, neproběhne. Ozvali jsme se všem účastníkům osobně a tobě, pokud jsi jej zvažoval, jsme doufám osvětlili situaci těmito řádky.

Jsme na Projekt Systém hrdí, jsme hrdí na všechny hráče, kteří jím prošli a udělali na jeho základě odvážná rozhodnutí. Mělo to smysl a můžeme jít dál s pocitem dobře odvedené práce. Díky za zájem, podporu i čas, který ji věnoval přečtení tohoto článku. Bude nám potěšením potkat se s tebou na některém z našich larpů, které samozřejmě nadále tvoříme i realizujeme.

CoMíci.